Ahveniston maauimalan historia
Ahveniston maauimala rakennettiin 1952 Helsingin olympialaisiin, jolloin se toimi nykyaikaisen viisottelun uintikilpailun näyttämönä. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Niemeläinen ja se kuuluu Suomessa 50-luvulla rakennettujen maauimaloiden edustavaan joukkoon yhdessä Porin, Riihimäen, Rauman ja Kumpulan maauimaloiden kanssa.
Katso Liikenneturvan kuvaamalta mainosvideolta, miltä Ahveniston ränsistynyt maauimala näytti vuonna 2011 ennen peruskorjausta.
Opetus- ja kulttuuriministeriä valitsi Ahveniston maauimalan Vuoden Liikuntapaikaksi 2017, josta voi lukea tarkemmin omasta uutisesta.
1952 olympialaiset ja nykyaikainen viisottelu
Ahveniston alueella järjestettiin 1952 olympialaisissa nykyaikainen viisottelu, joka koostui viidestä eri lajista: ammunnasta, esteratsastuksesta, maastojuoksusta, miekkailusta sekä uinnista. Maauimala toimi uintikilpailun areenana ja nykyisen kahvilarakennuksen vieressä olivat jo puretut miekkailutilat. Nykyinen kahvilarakennus toimi olympialaisten kisakeskuksena. Erittäin vaativa maastojuoksureitti kulki Ahvenistonjärven ympäri ja mittaa sillä oli 3 870 m. Reitti on nykyään raivattu ja lähes sentilleen tiedossa sekä paalutettu, jotta se on helpommin löydettävissä maastosta. Viisottelun lajit olivat suosittuja sotilaiden keskuudessa, mikä varmasti olikin yksi syistä järjestää olympialaisten viisottelu Hämeenlinnassa.Olympialaisten jälkeen
Olympialaisten jälkeen Ahvenisto vakiinnutti paikkansa hämeenlinnalaisten suosittuna kesänviettopaikkana ja Ahveniston maauimalasta on jäänyt lukuisia muistoja paikallisille. Ahveniston maauimala sulki ovensa yleisöltä 1985, jonka jälkeen ajanhammas puri maauimalan rakenteisiin julmalla tavalla. Ahveniston maauimalan kunnostus oli pitkään keskustelun kohteena, mutta rahoitusta hankkeeseen ei löytynyt. Ahveniston suojeluyhdistys perustettiin vaalimaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen perintöä ja ajamaan alueen etua. Ahveniston suojeluyhdistys teki vuosikymmeniä talkootöitä alueen ylläpitämiseksi ja virkistystoiminnan jatkamiseksi.Katso Liikenneturvan kuvaamalta mainosvideolta, miltä Ahveniston ränsistynyt maauimala näytti vuonna 2011 ennen peruskorjausta.
Tuhkista takaisin Hämeenlinnan ylpeydeksi
Ahveniston maauimalan kunnostustyöt aloitettiin 2013 ja ne saatiin päätökseen 2014 kesällä. Maauimala tekniikka päivitettiin vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Peruskorjaus maksoi noin 2,9 miljoonaa euroa, josta valtionavustus oli 710 000 euroa. Remontissa korjattiin altaan lisäksi pukuhuoneiden puujulkisivu ja sisätilat. Puiseen seinään tilattiin prosenttitaiteena valaistussuunnittelija Arto Heiskasen valotaideteos Vihjeet; figuurit, joka auringon kierron mukaan heijastaa seinään viisiottelun lajihahmojen varjot. Maauimalan vedenlämmitys tapahtuu energiatehokkaasti lämpöpumppuja hyödyntämällä ja altaan vesi on jatkuvasti 26-asteista. Altaassa on 8 kappaletta 50 metrisiä uimaratoja sekä 10-metrinen kunnostettu hyppytorni. Tällä hetkellä Ahveniston maauimalassa käy kesäisin noin 20 000-30 000 kävijää ja se on näin Hämeenlinna vilkkaimpia kesänviettopaikkoja.Opetus- ja kulttuuriministeriä valitsi Ahveniston maauimalan Vuoden Liikuntapaikaksi 2017, josta voi lukea tarkemmin omasta uutisesta.